Glykemický index potravín
Glykemický index potravín ktoré pri chudnutí jete do veľkej mieri ovplyvní úspech alebo neúspech Vášho chudnutia.V dnešnej dobe sa stále viac a viac stretávame s vplyvom glykemického indexu. Pokiaľ chudnete určite vám bude dobrou oporou. Na základe poznania glykemických hodnôt potravín, ktoré denne konzumujete sa dokážete vyhnúť zbytočným pocitom hladu, a ukladaniu prebytočného cukru vo forme tukových zásob. Preto si aj chudnutie dokážete výrazne uľahčiť.
Čo to vlastne je glykemický index? Glykemický index vyjadruje vplyv danej potraviny na zvýšenie hladiny cukru v krvi. Čím vyšší je glykemický index danej potraviny, tým stúpa hladina cukru v krvi rýchlejšie. Problém je ale v tom že zvyšok cukru, ktoré telo nedokáže odviesť sa ukladá do tukových zásob. Ďalším negatívom potravín s vysokým glykemickým indexom je že po ich konzumácií často pociťujeme rôzne chúťky. Je to spôsobené poklesom cukru v krvi pod hranicu normálu.
Pokiaľ sa chcete vyhnúť pocitom hladu, a zbytočnému ukladaniu tukových zásob určite pri konzumácií potravín uprednostnite potraviny s nízkym prípadne stredným glykemickým indexom.
Glykemický index nemá žiadnu súvislosť s kalorickou hodnotou potravín. Sú to dve rozdielne hodnoty, čiže pri chudnutí vždy platí, že energetický príjem musí byť nižší ako je energetický výdaj.
Na výšku glykemického indexu má vplyv aj spracovanie potravín – čím dlhšie potravinu tepelne upravujete tím je glykemický index vyšší. Na glykemický index tiež vplýva zloženie cukrov v danej potravine. Čim viac zložených sacharidov na úkor jednoduchých cukrov, tým je glykemický index nižší. Glykemický index môžete ovplyvniť i množstvom vlákniny vo vašej strave. Čím viac vlákniny tým je glykemický index nižší. Taktiež má na glykemický index vplyv aj množstvo porcie. Preto jedzte častejšie a menšie porcie.
Rozdelenie potravín podľa hodnoty glykemického indexu:
Potraviny s nízkym glykemickým indexom – vás zasýtia na dlhšiu dobu a zabránia rýchlemu a veľkému kolísaniu cukru v krvi – najvhodnejšie na chudnutie.
– Biely jogurt, brokolica, zeler, čerešne višne, grapefruit, horká čokoláda, huby, tvaroh, uhorky zeleninové šťavy, paprika, sušené jablká, orechy, kapusta, karfiol, kyslomliečne výrobky.
Potraviny so stredným glykemickým indexom – vhodné na chudnutie
– Ananás, banány, celozrnná ryža, celozrnný ražný chlieb, hrozno, mandarínky, musli tyčinky, ovsené a iné vločky, pomaranče, varené zemiaky, zemiaková kaša, červené a biele víno, broskyne, melón, mrkva.
Potraviny s vysokým glykemickým indexom – nevhodné na chudnutie
– Čokoládové tyčinky, energetické nápoje, múka, múčne výrobky, pivo, sladké cereálie, sušienky, keksy, bábovka a iné koláče, diétne sucháre, chipsy, likéry, pečené zemiak.